Morsmelk
Morsmelk er den beste næringen for spedbarn. Morsmelken er perfekt sammensatt og tilpasset barnets behov for å vokse og utvikle seg. Næringsstoffene i morsmelk har helseeffekter utover de rent ernæringsmessige.
Morsmelk inneholder blant annet:
- Laktose - største kilden til karbohydrat
- Prebiotika – ikke fordøyelige oligosakkarider
- Langkjedede flerumettede fettsyrer
- Antistoffer
- Enzymer
Morsmelk har et lavt proteininnhold og best mulig proteinkvalitet, hvilket gir spedbarnet:
- Optimal utvikling
- Optimal vekst
- Lavt metabolsk stress
- Gunstig metabolisme med positiv innvirkning på senere vektutvikling
Helsefordeler med amming
Amming er mye mer enn bare mat. Det gir kjærlighet og nærhet, og forsterker båndet mellom barn og mor. Alle amming, også delamming, har en rekke helsefordeler for både barn og mor.
Helsefordeler barn:
- Styrker immunforsvaret
- Lavere risiko for luftveisinfeksjoner og infeksjoner i mellomøret
- Lettere å fordøye og forhindrer forstoppelse
- Hormoner i melken fremmer modning av tarmen
- Reduserer risikoen for overvekt senere i livet
Helsefordeler mor:
- Livmoren trekker seg raskere sammen etter fødsel
- Menstruasjonen kommer senere tilbake
- Endorfiner («lykkehormonet») utskilles ved amming
- Kan bedre søvnkvaliteten
- Lavere risiko for å utvikle alvorlige sykdommer som brystkreft, eggstokkreft, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer
I tillegg til alle de gode fordelene for mor og barn er morsmelk hygienisk, miljøvennlig og gratis.