Vegetarisk kosthold
Det er ingenting i veien for å gi barnet vegetarmat helt fra starten. Stadig flere foreldre og barn velger et helt vegetarisk kosthold, eller de erstatter noen måltider i uken med vegetarmat.
Varianter av vegetarisk
Det finnes ulike typer vegetarisk kost. I den laktovegetariske kosten har du utelatt kjøtt, kylling, fisk, skalldyr og egg, men spiser fremdeles melkeprodukter. Når du også spiser egg, kalles det i stedet lakto-ovo-vegetarisk. Vegansk kosthold inneholder derimot bare vegetabilske næringsmidler. Avhengig av hva du velger bort, er det viktig at man passer på å erstatte matvarene med mat som inneholder de næringsstoffene man kan gå glipp av.
Tenk på næringsinnholdet
Noen av de viktigste næringsstoffene det er viktig å holde styr på i den vegetariske kosten, er blant annet jern og protein. Det kan lett bli lavt, ettersom en av de største kildene utelates, nemlig kjøtt. Derfor er det viktig at man i stedet gir protein- og jernrike vegetabilske matvarer. Det kan for eksempel være bønner, erter, linser, fullkornsprodukter eller erstatningsprodukter. Små barn kan også få jernberiket grøt eller velling. Med vegansk barnemat kan det fremfor alt være vanskelig å dekke behovet for energi til barn - som er i en viktig vekstperioden. Ettersom fiber metter, men inneholder mindre energi, kan det være vanskelig for barnet å få i seg den mengden mat som det trenger. Et godt tips er derfor å gi flere, men mindre porsjoner spredt utover dagen. Vitamin B12 er også et næringsstoff som ikke finnes i vegetabilske råvarer. Derfor må barn som bare spiser veganmat, få tilskudd. Barn som ikke spiser fisk eller meieriprodukter, kan også ha behov for å fortsette med D-dråper etter fylte to år.
Kontakt helsestasjonen eller ernæringsfysiolog
Hvis dere har bestemt dere for at barnet skal ha et vegetarisk kosthold, er det viktig å lese seg opp og finne ut så mye som mulig om hva et slikt kosthold innebærer. Dette gjelder spesielt de som ønsker å ha et vegansk kosthold. Før dere utelater noen viktige matvaregrupper, bør dere kontakte helsestasjonen og ha kontakt med en ernæringsfysiolog, for å sikre at barnet ditt får et næringsriktige kosthold.