Frukt og bær
Eple
Historikk
Ville epler vokser mange steder i verden. Allerede i middelalderen ble det dyrket et stort antall sorter i Middelhavsområdet. I dag finnes det en mengde forskjellige eplesorter.
Tilberedning
Ferske epler er et vanlig mellommåltid. Epler brukes til mos, desserter, bakverk, drikker og i mat.
Frysing
Tilberedte epler kan utmerket godt fryses.
Epler til små barn
Som start går det fint å gi små barn puré av kokt eple eller finrevet friskt eple.
Spesielle næringsstoffer
Epler inneholder blant annet 4,8 mg vitamin C per 100 g.
Pærer
Historikk
Pærer har vært dyrket av grekerne i flere tusen år. I Norge ble pærer dyrket i middelalderen. De høstes umodne og modner under lagring.
Tilberedning
Mange spiser friske pærer som mellommåltid eller dessert. Tilberedte pærer passer også som dessert. Det lages flere ulike drikker av pærer, f.eks. sider
Frysing
Tilberedte pærer er velegnet til frysing.
Pærer til små barn
Friske pærer kan fint brukes til puré.
Spesielle næringsstoffer
Pærer inneholder blant annet 3,9 g fiber.
Fersken/Nektarin
Historikk
Ferskenen stammer trolig fra Kina, der den har vært dyrket i over 4000 år. Nektarin tilhører samme art som fersken.
Tilberedning
Frisk fersken og nektarin smaker svært godt. De er gode til mellommåltid og dessert. De passer også godt i salater, syltetøy, desserter og bakverk.
Frysing
Tilberedte ferskener eller nektariner kan fryses.
Ferskener og nektariner til små barn
Det går fint å lage puré av friske ferskener eller nektariner til små barn.
Spesielle næringsstoffer
100 g fersken inneholder blant annet 1,8 mg vitamin E.
Banan
Historikk
Bananen er ikke en frukt, slik mange tror. Bananen er en urt og en av verdens eldste kulturplanter. Den kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia, men vokser nå i alle tropiske og subtropiske områder. Det finnes mange ulike typer bananer, og de kan deles inn i to ulike grupper, kokebananer og dessertbananer. Bananene høstes grønne og umodne for deretter å modnes i spesielle modningsrom.
Tilberedning
Akkurat som navnet sier, må kokebananen tilberedes før den spises. Dessertbananen skreller og spiser man som den er. Den er et mettende mellommåltid og brukes, som navnet sier, også i desserter.
Frysing
Tilberedt kokebanan er velegnet til frysing. Man kan også fryse rå banan, og den passer utmerket som base i hjemmelaget is og smoothies.
Banan til små barn
Banan passer utmerket som dessert eller mellommåltid til små barn. Det er bare å mose rå banan med en gaffel.
Spesielle næringsstoffer
Bananen inneholder blant annet 395 mg kalium per 100 g.
Aprikos
Historikk
Aprikos stammer fra Kina og ble dyrket der allerede for 4–5000 år siden. Nå vokser aprikosen bl.a. rundt Middelhavet, i Mellom-Europa, USA og Australia.
Tilberedning
Aprikoser spises ofte som de er. De brukes også til syltetøy og desserter. Tørkede aprikoser brukes i brød, grøt, müsli og matretter.
Frysing
Tilberedte aprikoser egner seg godt til frysing.
Aprikoser til små barn
Aprikoser kan gis som puré til små barn før de kan spise biter av mat. Deretter kan man dele aprikosen i mindre biter.
Spesielle næringsstoffer
Det gule fargestoffet i aprikoser er karoten, et previtamin til vitamin A. 100 g inneholder 1570 µg karoten, noe som tilsvarer 131 RE*( vitamin A). *retinolekvivalenter
Appelsin og andre sitrusfrukter
Historikk
Appelsin stammer fra Kina. På midten av 1500-tallet kom den til Europa som prydplante. De første større plantasjene ble anlagt i Spania på slutten av 1700-tallet. I dag vokser den mange steder i verden.
Blodappelsinen er en egen art. Den røde fargen utvikles bare i kulde. Varme dager og kalde netter er perfekt for blodappelsiner.
Ved kryssing mellom mandarin og pomerans oppstod klementinen på begynnelsen av 1900-talet.
Tilberedning
Sitrusfrukter spises mest rå eller presset som jus. Marmelade av ulike sitrusfrukter og desserter er også vanlig. Sitron er en smakssetter til fisk-, skalldyr- og kalveretter.
Frysing
Tilberedte retter med sitrus egner seg for frysing.
Appelsin og andre sitrusfrukter til små barn
Appelsin og andre sitrusfrukter kan fint gis til barn. Vent med å gi biter av sitrusfrukter til barna begynner å kunne spise biter av mat.
Spesielle næringsstoffer
Appelsin og andre sitrusfrukter er kjent for sitt innhold av vitamin C. 100 g appelsin inneholder 53 mg vitamin C og 100 g klementin inneholder 31 mg vitamin C.
Bringebær
Historik
Ville typer av bringebær finnes i Europa, Asia og Amerika. Dyrking i større skala skjedde ikke før på 1800-tallet, først i USA og senere i Vest-Europa.
Tilberedning
Friske bringebær smaker godt. Bringebær brukes til desserter, marmelade, syltetøy, krem og saft.
Frysing
Bringebær egner seg godt til frysing.
Bringebær til små barn
Man kan lage puré av bringebær til små barn. Til å begynne med kan man sile ut kjernene av pureen.
Spesielle næringsstoffer
Bringebær inneholder blant annet 3,7 g fiber, 1,1 mg jern og 27 mg vitamin C per 100 g.
Blåbær
Historikk
Blåbær vokser vilt i Nord-Europa og er en av de vanligste plantene i Norge.
Tilberedning
Blåbær spises med fordel rå og brukes også i bakverk, saft og som dessert.
Frysing
Blåbær egner seg svært godt til frysing.
Blåbær til små barn
Det går fint å gi små barn puré av blåbær. Husk at fargen lett kan sette seg fast på klær og at blåbær kan virke stoppende.
Spesielle næringsstoffer
Blåbær inneholder blant annet 3,1 g fiber per 100 g.
Bjørnebær
Historikk
Bjørnebær vokser vilt i Europa og Nord-Amerika. Dyrking av bjørnebær er relativt nytt.
Tilberedning
Bjørnebær spises med fordel rå som dessert eller til mellommåltid. De brukes også i syltetøy, saft, krem og desserter.
Frysing
Bjørnebær passer godt til frysing.
Bjørnebær til små barn
Man kan lage puré av bjørnebær til små barn. Til å begynne med kan man sile ut kjernene av pureen.
Spesielle næringsstoffer
Bjørnebær inneholder blant annet 5,9 g fiber og 21 mg vitamin C per 100 g.