Ernæring
Som nybakt forelder kan det være vanskelig å vite hvilken næring barnet trenger og hva slags mat man skal gi. Her kan du lese om de vanligste råvarene vi bruker og de viktigste næringsstoffene for barnet ditt, slik at du føler deg trygg i din nye rolle som forelder
Grønnsaker
Tomat er en potetplante som stammer fra Peru. Den kom til Norden på 1600-tallet. Det finnes mange ulike typer tomater, f.eks. biff-, plomme- og cherrytomat, men også i forskjellige farger, som gul og grønn.
Kornprodukter
Kornprodukter er basisføde i mange land. I starten ble korn brukt til å koke grøt. Brød har eksistert i mange tusen år, fra man begynte å dyrke korn i Mesopotamia.
Rotfrukter
Potet er et basisnæringsmiddel i store deler av verden. Den stammer fra Sør-Amerika, der den har vært dyrket i flere tusen år. På midten av 1500-tallet førte spanjolene poteten til Europa.
Frukt og bær
Ville epler vokser mange steder i verden. Allerede i middelalderen ble det dyrket et stort antall sorter i Middelhavsområdet. I dag finnes det en mengde forskjellige eplesorter.
Fisk og skalldyr
Mennesket har spist fisk og skalldyr siden steinalderen. Man pleier å dele inn fiskene i fete og magre. Fete fisker er blant annet laks, sild, strømming, makrell og ål. Mager fisk er blant annet torsk, kolje, sei og gjedde.
Meieriprodukter og egg
Skikken med å drikke melk har kommet via dyreholdende folk som kom østfra inn i Europa. Lenge ble melken håndtert på gårder og setrer.
Karbohydrater
Karbohydrater er en samlebetegnelse for stivelse, fiber og ulike sukkerarter i maten. Karbohydrater er vår viktigste energikilde, bortsett fra for spedbarn som får morsmelk eller morsmelkerstatning.